برای تعیین وقت حضوری و قرارداد با وکیل از این بخش استفاده کنید.
جرم رابطه نامشروع چیست؟
جرم رابطه نامشروع چیست؟ رابطه نامشروع به رابطه زن و مردی گفته می شود که در چهارچوب قانون و شرع نباشد. بعبارت دیگر که بین آنها محرمیت و یا زوجیت برقرار نیست. بنابراین قانون برای زن و مردی که مرتکب رابطه نامشروع یا عمل منافی عفت شوند مجازات درنظر گرفته است. اما ابتدا باید بدانیم مفهوم رابطه نامشروع چیست و مجازات آن چیست و راه های اثبات آن کدامند؟
روابط نامشروع به چه روابطی گفته می شود؟
ایا هر تماس و رفت و آمد با نامحرم رابطه نامشروع محسوب می شود؟ آیا صرف ارسال پیامک یا بودن با شخص نامحرم درمکانی و یا خودرو رابطه نامشروع تلقی می شود؟ برای پاسخ به این سوالات باید بدانیم به جز مواردی چون اقرار صریح متهم و یا رفتار غیرمتعارف مشهود، در بسیاری از موارد اطلاق رابطه نامشروع به عرف بستگی دارد. بطور مثال هر صحبت و پیامک بین دو همکار نمی تواند رابطه نامشروع قلمداد شود، مگر آنکه حاوی کلماتی باشد که عرفا بین دو همکار مرسوم و متداول نیست.
مصادیق جرم رابطه نامشروع
کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی در فصل هجدهم خود، انجام اعمال زیر را از مصادیق و نمونه های جرم ارتباط نامشروع و مستوجب مجازات دانسته است: 1. انجام اعمال منافات با عفت عمومی به غیر از زنا و ایجاد رابطه نامشروع؛ 2. ارتکاب به زنا با کمتر از ۴ شاهد یا ۴ مرتبه اقرار؛ 3. قرار گرفتن دو نفر مرد یا دو نفر زن برهنه در زیر یک پوشش مشترک؛ 4. اعمال شهوت در عمل بوسیدن؛ 5. حضور یافتن بانوان بدون حجاب شرعی در اماکن عمومی و دید انظار عمومی؛ 6. برپایی و تأسیس مراکز فساد؛ 7. تظاهر به انجام فعل حرام در دید عمومی؛ 8. استفاده از لباس ها و آرایشی که خود مسبب فساد شده و خلاف شرع باشد؛ 9. انتشار و پخش تصاویر مبتذل و کسب درآمد از طریق آنها.
بدیهی است موارد فوق تمثیلی بوده و می تواند هر رفتاری که عرفا حکایت از وجود ارتباط غیر شرعی و موجه بین اشخاص باشد را شامل شود. مانند موردی که مردی همسر خود را پشت موتور مردی بیگانه دید و با گرفتن عکس و طرح شکایت، هر دو آنان محکوم به رابطه نامشروع شدند. البته از سوی دیگر هر گونه رفت و آمد و ارسال پیام بین دو نفر رابطه نامشروع نیست. بطور مثال زن و مردی همکار سوار خودرو به محل ماموریت می روند و هیچ رفتار غیرمتعارف نیز بین آنها دیده نمی شود. بالطبع صرف بودن دو نفر در یک خودرو و یا مکانی مصداق جرم نیست و تشخیص این امر تا حدی به عرف بستگی دارد. اداره حقوقی قوه قضائیه نیز ، در نظریه مشورتی شماره 937/92/7 این طور بیان کرده است : " اصولا دررابطه نامشروع تحقق تقبیل یا مضاجعه ومانند آن لازم است وصرف خلوت کردن بدون انجام شرایط مقرر که درماده 637 ذکر شده رابطه نامشروع تلقی نمی گردد ، با این حال تعیین مصداق با توجه به محتویات پرونده به عهده قاضی محکمه است .
جرم روابط نامشروع در فضای مجازی: هرچند پیش از توسعه فضای مجازی و ارتباطات مجازی از جمله پیامک، رکن اصلی این جرم و رویه دادگاه ها در جرم روابط نامشروع و عمل خلاف عفت، ارتباط فیزیکی بین طرفین بود اما با گسترش ارتباطات مجازی، مصادیق رابطه نامشروع نیز فراتر رفت. به گونه ای که هر پیامک حاوی متن های عاشقانه و جنسی بین طرفین مصداق رابطه نامشروع را دارد. در این راستا و مطابق مواد ۶۶۷ و ۶۶۸ قانون آیین دادرسی کیفری سال ۹۲، اپراتورهای تلفن همراه موظف شده اند داده های خود را برای مدت ۶ ماه ذخیره نمایند تا به عنوان اماره قانونی در دادگاه مورد استفاده قرار گیرد.یعنی در صورت دستور قاضی بر ارائه تماس ها و پیامک های اشخاص پرونده، اطلاعاتی که دادگاه در این مسیر کسب می کند مربوط به ۶ ماه گذشته تا آن روز می باشد.
ادله اثبات جرم رابطه نامشروع: برای اینکه بدانیم جرم رابطه نامشروع چگونه ثابت می شود لازم است مقدمتا بیان شود اصولا این جرم از طریق اعلام اشخاص مذکور در بالا شروع به رسیدگی می شود اما ادله اثبات آن عموما اقرار یا شهادت شهود است. علم قاضی نیز از دلایل دیگر برای اثبات این جرم می باشد. سوال این است که وجود پیامک و عکس ایا دلیل بر وقوع جرم روابط نامشروع است؟ با توجه به اینکه از سویی امکان تقلب و ساختگی بودن این مدارک وجود دارد و از سوی دیگر بعنوان دلیل اثبات جرم در قانون پیش بینی نشده اند بنابراین صرفا در صورتیکه موجب علم قاضی به موضوع شود یعنی با دیگر شرایط و قراین پرونده همگونی داشته باشد و موجب علم قاضی به وجود این رابطه باشد می تواند مورد استناد دادگاه قرار گیرد.
تفاوت رابطه نامشروع با زنا: • زنا یک جرم حدی و رابطه نامشروع یک جرم تعزیری می باشد • دامنه جرم روابط نامشروع بسیار گسترده تر از دامنه جرم زنا می باشد. به این معنا که روابط نامشروع به هرگونه رابطه منافی عفت (از قبیل گرفتن دست یکدیگر توسط زن و مرد نامحرم، بوسیدن، درآغوش گرفتن، رفتن به کافی شاپ، ارتباطات تلفنی و..) گفته می شود ولی زنا به رابطه جنسی (دخول) دو نامحرم گفته می شود. • شرایط اثبات جرم زنا بسیار دشوارتر از اثبات رابطه نامشروع است. • شرایط تحقق این دو جرم با هم بسیار متفاوت است برای تحقق جرم زنا شرایط خاصی وجود دارد ولی رابطه نامشروع در خیابان، ماشین، فضای مجازی و.. نیز امکان پذیر است.
مجازات رابطه نامشروع چیست؟ حکم جرم رابطه نامشروع در قانون در ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی شلاق تا نود و نه ضربه است. میزان شلاق نیز به نظر قاضی بستگی دارد که اصولا در تعیین آن به اوضاع و احوال طرفین و شرایط ارتکاب جرم توجه می شود. اما آنچه مسلم است این مجازات از حداکثر تعیینی در ماده فوق یعنی 99 ضربه بیشتر نخواهد بود. همچنین امکان اینکه قاضی با تبدیل مجازات شلاق به جزای نقدی موافقت کند نیز میسر است.
مجازات رابطه نامشروع درجه چند است؟ از جرایم تعزیری درجه شش است.
آیا محکومیت به جرم رابطه نامشروع موجب سوپیشینه می گردد؟ خیر. این جرم موجب عدم سوپیشینه نیست.
جرم رابطه نامشروع قابل گذشت است؟ خیر. این جرم از جمله جرایم غیر قابل گذشت است. بنابراین اولا با گزارش پلیس نیز در موارد مشهود امکان بررسی و اعلام به مقام قضایی هست. اما اگر شخصی مانند همسر یا پدر یکی از طرفین شکایتی تحت عنوان رابطه نامشروع مطرح کند نیز بعنوان اعلام جرم عمومی قابل پیگیری خواهد بود. اما با رضایت شاکی موضوع منتفی و مختومه نمی گردد. بلکه به لحاظ وجود جنبه عمومی جرم، حتی با گذشت شاکی نیز رسیدگی ادامه خواهد یافت.
منبع: وب وکیل