برای تعیین وقت حضوری و قرارداد با وکیل از این بخش استفاده کنید.
راه های رفع اثر از چک برگشتی
راه های رفع اثر از چگ برگشتی
در سیستم فعلی بانک ها و قانون چک مصوب 1397 در صورتیکه شما چکی صادر کنید و در سامانه مربوطه ثبت نمایید اما به هر دلیلی مبلغ آن تامین نشود و با مراجعه دارنده به بانک، گواهی عدم پرداخت صادر گردد، شما دارای سابقه چک برگشتی می شوید. یعنی اگر در سامان وضعیت شما استعلام گردد، پاسخ استعلام شما را دارای چک برگشتی معرفی خواهد کرد که بر طبق همان قانون از برخی اقدامات ممنوع یا محدود خواهید شد. مانند از جمله جلوگیری از افتتاح حساب جدید، صدور کارت بانکی جدید، متوقف کردن گردش مالی و پولی کلیه حسابها و کارت های بانکی به میزان کسری مبلغ چک، پرداخت نشدن هرگونه تسهیلات بانکی، صدور ضمانت های ارزی و مالی ، عدم گشایش اعتبار اسنادی، ممنوعیت ارائه دسته چک جدید بنابراین لازم است راههای قانونی رفع اثر از این موضوع یعنی داشتن چک برگشتی را بدانید. روش های رفع اثر از چک برگشتی:
1- تامین موجودی 2- ارائه لاشه چک به بانک 3- ارائه رضایت نامه رسمی از ذینفع چک 4- واریز مبلغ چک به حساب جاری و مسدودی بمدت 24 ماه 5- ارائه حکم قضایی به بانک 6- مرور زمان
1- رفع اثر از چک با تامین موجودی :
طبعا اگر چکی منجر به صدور گواهی عدم پرداخت شود و صادرکننده مبلغ آن را تامین و به حساب مربوطه در بانک واریز نماید با پرداخت مبلغ چک به دارنده آن، از چک برگشتی رفع اثر می گردد. 2- ارائه لاشه چک به بانک :
یکی از راه های رایج برای رفع سوء اثر از چک این است که صادر کننده به هر طریقی با دارنده چک برگشتی به توافق برسد و لاشه چک را از او بگیرد. صادر کننده حساب باید با ارائه لاشه چک برگشتی به بانک رسیدی برای انجام مراحل رفع سوء اثر دریافت کند. 3- رضایت نامه رسمی (محضری) :
یکی از موارد مهم این است که امکان دارد بعضی مواقع صاحب حساب جاری مبلغ را به ذینفع پرداخت کرده اما ارائه لاشه چک (به دلایلی مانند مفقود شدن، به سرقت رفتن، سوختن و مواردی از این دست) به شعبه تحویل داده نشود، در این صورت ذینفع چک یا همان دارنده چک میتواند به دفتر خانه اسناد رسمی برود و نسبت به چک مورد نظر رضایت خود را اعلام کرده و صاحب حساب جاری با ارائه رضایت نامه ممهور به مهر دفتر خانه و تحویل آن به بانک، بانک نسبت به درخواست رفع سو اثر از چک موردنظر اقدام میکند. البته رضایت نامه رسمی یا همان محضری برای مواقعی ضروری است که ذینفع چک شخص حقیقی بوده باشد این در حالیست که اگر شخص حقوقی دولتی ذینفع چک باشد گواهی شرکت مذکور کافی بوده و نیاز به ثبت در دفترخانه اسناد رسمی نیست. 4-واریز مبلغ چک به حساب و مسدودی تا 24 ماه :
اگر به هر دلیلی فرد نتواند لاشه چک یا رضایت نامه از ذینفع را بانک تحویل دهد ، در این وضعیت صادر کننده باید مبلغ چک برگشتی را به حساب قرض الحسنه جاری بانک بریزد. سپس، به بانک مراجعه کند و درخواست کند که تا زمان تعیین و تکلیف وضعیت چک، این مبلغ در حساب به صورت بلوکه بماند. البته می توان ذکر کرد که حداکثر ۲۴ ماه این مبلغ در حساب بلوکه باشد. در این زمان بانک وظیفه دارد در طی ۵ روز کاری، نامه ای به فرد دریافت کننده چک مبنی بر تامین مبلغ چک و دریافت آن، بنویسد. در این حالت فرد دریافت کننده چک می تواند به بانک مراجعه کند و مراحل دریافت وجه مورد نظر را انجام دهد. 5- ارائه حکم قضایی به بانک
اگر به موجب حکم دادگاه برائت یا عدم استحقاق دارنده به دریافت وجه وجه چک صادر شود نیز با ارائه دادنامه و نامه مرجع قضایی، بانک از چک رفع اثر خواهد کرد. بطور مثال زمانیکه معامله ای که بموجب آن چک برای تمام یا بخشی از ثمن اخذ شده و آن معامله فسخ شود نظر به اینکه موجبی برای استحقاق دارنده بر دریافت چک وجود ندارد لذا با حکم مرجع قضایی از چک رفع اثر خواهد شد. 6- مرور زمان :
سپری شدن مدت سه سال از تاریخ صدور گواهینامه عدم پرداخت مشروط به عدم طرح دعوای حقوقی یا کیفری در خصوص چک توسط دارنده. لازم به ذکر است مدت زمان مرور زمان در قانون سابق هفت سال بود که در قانون جدید به سه سال تقلیل یافته است. لازم به ذکر است چنانچه صاحب حساب ظرف مدت ده روز کاری پس از برگشت چک، اقدام به تامین کسری موجودی سپرده قرضالحسنه جاری، ارائه لاشه چک یا رضایتنامه محضری ذینفع چک به بانک و … ننماید، بانک موظف است اطلاعات مربوط به گواهی نامه عدم پرداخت را به سامانه اطلاعاتی بانک مرکزی ارسال نماید. همچنین بانک مکلف است بنا به درخواست مشتری و به منظور آگاهی وی از سوابق چکهای برگشتی خود در سامانه اطلاعاتی بانک مرکزی، اقدام به ارائه صورت کامل تعداد و مشخصات چکهای برگشتی وی با درج تاریخ برگشت چک نماید. لازم است مشتریان محترم نیز در صورت عدم رفع سوء اثر چک خود، پس از گذشت هفت روز کاری از تاریخ تحویل درخواست خود به شعب بانک مربوطه مراجعه و درخواست خود را پیگیری نمایند.
منبع: وب وکیل