برای تعیین وقت حضوری و قرارداد با وکیل از این بخش استفاده کنید.
تفاوت اعدام و قصاص نفس
تفاوت اعدام و قصاص نفس:
پیش از بررسی این دو مجازات که از لحاظ اجرا و ظاهر و نتیجه که همان پایان دادن به زندگی مجرم است، تقریبا مشابه یکدیگر هستند اما احکام هر کدام با دیگری متفاوت است واین است که اهمیت تفاوت آندو را نمایان می کند. هر دوبعنوان مجازات سالب حیات و زندگی ، سنگین ترین مجازات های کیفری محسوب می شوند. اعدام از کلمه عدم و به معنای ستاندن جان مجرم است. اما قصاص نفس عمدتا در جرایم مستوجب قصاص عملی میشود مانند قتل عمد به درخواست اولیا دم. در حالیکه اعدام میتواند مجازات تعزیری باشد مانند برخی جرایم مواد مخدر و یا در جرایم حدی مانند زنای به عنف (تجاوز) و یا تکرار برخی جرایم حدی اجرا شود. مشابهت اعدام با قصاص نفس:
هر دو این مجازات ها باعث سلب حیات از مجرم میگردد. اعدام همواره بصورت طناب دار و بعضا تیرباران اجرا می شود. قصاص باید مانند همان عملی که مجرم مرتکب شده و باعث مرگ مقتول شده اجرا شود هرچند بنا به دلایل متعدد اجتماعی و پزشکی و غیره در بسیاری از موارد، این عمل امکان پذیر نبوده و اجرای آن به صورت همان به دار آویختن است. تفاوت های اعدام و قصاص نفس:
مبنای این مجازات ها و همچنین جرایمی که مشمول این دو مجازات هستند با یکدیگر متفاوت است. - قصاص همیشه از احکام دینی و قرآن گرفته شده اما اعدام در برخی موارد یعنی موارد اعدام حدی از شرع گرفته شده و اعدام تعزیری از احکام حکومتی می باشد. - متقاضی اجرای اعدام دادستان بعنوان مدعی العموم است اما در قصاص نفس اولیاء دم مقتول خواستار اجرای قصاص نفس هستند - قصاص با گذشت اولیاء دم حتی در لحظه واپسین قابل اعمال است اما اعدام در هنگام اجرا قطعی است - اجرای قصاص میتواند توسط اولیا دم یا وکیل آنان انجام شود ولی اعدام توسط اجرای احکام کیفری انجام می گیرد در مورد شیوه اجرا نیز تفاوت قصاص و اعدام این است که قصاص لزوماً می بایست به صورت غیر علنی اجراء شود، در حالی که اجرای مجازات اعدام ممکن است به صورت علنی انجام پذیرد. -تفاوت قابل بحث دیگری در این دو مقوله وجود دارد و آن از مفهوم و نفس این دو برمی آید. انهم اینکه قصاص با توحه به اینکه برای سلب حیات مجرم و برابری با مقتول صورت می گیرد باید حتما به سلب حیات بیانجامد. اما د ر اعدام با اجرای آن اگر به هر دلیلی مجرم زنده بماند با توجه به اینکه اعمال مجازات صورت گرفته بنابراین بازگرداندن مجرم برای اجرای دوباره اعدام غیرقانونی بنظر میر سد. البته این موضوع هنوز هم در بین قضات و حقوقدانان محل بحث است.
منبع: وب وکیل