برای تعیین وقت حضوری و قرارداد با وکیل از این بخش استفاده کنید.
وصیت و انواع آن
وصیت و انواع آن با فوت هر شخص ارتباط وی با دنیای مادی و تسلط بر اموالش به نوعی قطع میشود و کلیه اموال وی بطور قهری به وراث حین الفوت منتقل می گردد. نظر به اینک قواعد ارث جز مقررات امری بوده و توافق و تصمیم بر خلاف آن ممکن نیست و بعبارتی حدود اختیارات شخص برای تعیین تکلیف در اموالش برای بعد از مرگ محدود به همان قواعد میباشد به شرح جزییات بیشتر در این خصوص میپردازیم آیا شخص میتواند در تعیین وراث خود نقشی داشته باشد؟ منظور از سوال اینست که آیا شخص میتواند تعیین کند که چه اشخاصی بعد از موت وی از اموالش ارث ببرند و چه اشخاصی نه؟ ایا میشود یکی یا تعدادی از وراث قانونی خود را از دایره ارث خارج نماید یا به دلخواه خود کسی را به این دایره اضافه کند؟ پاسخ بطور کلی خیر است چرا که وراث قانونی هر شخص مطابق قانون تعیین و طبقه بندی شده اند و شخص نمیتواند کسی را کم یا زیاد کند. اما برای حل این موضوع راه حل قانونی وجود دارد که یکی از این راه ها وصیت است. هرچند قانونا شخص فقط میتواند نسبت به یک سوم اموال یا ثلث اموال حین الفوت وصیت نماید اما اگر بیشتر از این میزان مورد وصیت قرار گیرد با قبول سایر ورثه نافذ میگردد
انواع وصیت : در قانون ایران وصیت بطور کلی بر دو قسم است: 1- عهدی 2- تملیکی
وصیت عهدی : گاهی شخص برای بعد از مرگ خود انجام کار یا تعهدی را از شخص یا اشخاص دیگر میخواهد این نوع وصیت عهدی است شخص وصیت کننده موصی و شخصی که از او کاری خواسته شده نیز وصی نامیده میشود. وصیت عهدی اغلب برای اداره اموال و دارایی فرزندان صغیر موصی انجام میشود. البته شخص وصی تا زمانیکه موصی زنده است میتواند مفاد وصیت را رد کرده و نپذیرد ولی با فوت موصی دیگر امکان رد ندارد حتی اگر از مفاد وصیت مطلع نبوده باشد.
وصیت تملیکی : وقتی شخصی تملیک مالی از اموال خود را به نفع دیگری وصیت نماید به شخص وصیت کننده موصی به شخصی که وصیت به نفع او شده موصی له و مال موضوع وصیت نیز موصی به گفته میشود وصیت تملیکی خود به دو نوع تقسیم میشود : وصیت تملیکی خاص و عام وصیت تملیکی خاص : وقتی موصی به موجب وصیت تملیک مال خود را به نفع شخص یا اشخاص خاص و قابل تعیین و مشخص وصیت نماید به این نوع وصیت، وصیت تملیکی خاص گفته میشود که نوعی عقد بوده و نیاز به قبول موصی له دارد وصیت تملیکی عام : وقتی موصی مال خود را به نفع جماعتی غیر معین مانند پرسنل فلان مجموعه یا دانشجویان فلان دانشگاه وصیت نماید بعبارتی در این نوع، موصی له غیرمحصور میباشد.
آیا میشود برای همه اموال خود بموجب وصیت تعیین تکلیف کرد؟ خیر. هر شخصی به موجب وصیت فقط تا یک سوم اموال خود را میتواند وصیت نماید. البته این میزان به نسبت اموال حین الفوت تعیین میشود. اما اگر موصی وصیتی برای اموال مازاد بر یک سوم اموال خود نماید این میزان درصورت قبول ورثه نافذ خواهد بود در غیر اینصورت فقط تا یک سوم اموالی که در زمان فوت موصی موجود بوده قابلیت اجرا دارد.
منبع: وب وکیل