برای تعیین وقت حضوری و قرارداد با وکیل از این بخش استفاده کنید.
نکاتی در مورد انحصار وراثت
یکی از موضوعات مبتلابه در جامعه ارث است. با فوت هر شخصی مالکیت و تصمیم گیری وی بر اموالش قطع و به وراث انتقال می یابد. این امر جزء اموری است که اشخاص در آن امکان دخل و تصرف ندارند و این انتقال اصطلاحا قهری است.
آیا شخص میتواند بدلایلی از جمله اختلافات خانوادگی یک یا چند شخص از وراث خود را از دایره ارث خارج و از ارث محروم کند؟ خیر این موضوع امکان نداشته بنابراین شخص یا قبل از فوت میبایست نسبت به تعیین تکلیف اموال خود که در مقاله دیگر به آن پرداخته ایم اقدام نماید و یا تا یک سوم اموال حین الفوت خود را به نفع سایر اشخاص وصیت نماید. اما محروم کردن از ارث امکان پذیر نمیباشد. حال برای تعیین تکلیف اموال به جا مانده از متوفی، نیاز به مراحل قانونی توسط وراث هست. حتی اگر با یکدیگر توافق داشته باشند باز هم برای جلوگیری از تضییع حقوق اشخاص ثالث این مراحل باید طی شود. اولین اقدام، اخذ گواهی انحصار وراثت است که برای انجام آن میبایست کارهای مقدماتی انجام شود. از جمله شهادت رسمی دو شخص که متوفی را میشناختند و گواهی کنند وی در چه تاریخی فوت شده و وراث وی در زمان فوت چه کسانی بودند. منظور از شهادت رسمی یعنی با حضور در یکی از دفترخانه های رسمی کشور اخذ گواهی مالیاتی نیز یکی از مقدمات است که البته از سال 1395 دیگر هنگام درخواست گواهی انحصار وراثت ضروری نیست.
اگر یک یا چند نفر از وراث برای اخذ گواهی مذکور همراهی و همکاری نکنند تکلیف چیست؟ لازمست بدانید حتی یک نفر از ورثه نیز میتواند نسبت به اخذ گواهی انحصار وراثت و حتی تعیین سهم الارث خود اقدام نماید. البته قطعا متقاضی با ارائه دلایل از جمله همان استشهادیه و با قید اسامی کلیه ورثه اقدام خواهد کرد.
در صورتیکه ورثه یا وراث عمدا اسم یک یا چند نفر از ورثه را حذف و اعلام ننمایند چه مسئولیتی در بر دارد؟ طبعا در صورتیکه ورثه یا وراث اسم ورثه ای را بطور عمد و با علم و آگاهی اعلام نکنند مرتکب جرم شده اند که اگر با تقسیم اموال همراه باشد جرم کلاهبرداری محقق خواهد بود.
مدت زمان لازم برای صدور گواهی انحصار وراثت چقدر است؟ اگر متوفی دارای اموالی بیشتر ۵۰۰ میلیون ریال معادل ۵۰ میلیون تومان باشد گواهی انحصار وراثت نامحدود صادر می شود که نیازمند نشر آگهی است. اما اگر شخص فوت شده اموالی کمتر از مبلغ ۵۰ میلیون تومان داشته باشد شوراهای حل اختلاف گواهی انحصار وراثت محدود صادر میکنند و بدلیل حدف پروسه نشر آگهر مدت زمان آن بسیار کوتاه تر خواهد بود.
صدور گواهی انحصار وراثت :
مرجع صدور گواهی انحصار وراثت کجاست؟ .شوراهای حل اختلاف مرجع صدور گواهی انحصار وراثت هستند البته لازمست شما دادخواست خود را به یکی از دفاتر خدمات قضایی نزدیک خود برده و اقدام به ثبت نمایید. دفتر مذکور با توجه به آخرین اقامتگاه متوفی پرونده را به شورای محل مربوطه ارسال خواهد کرد.
منبع: وب وکیل